Legitimation.se

SMS-LÅN OCH MOBILLÅN

I takt med att mobiltelefoner har blivit allt vanligare i samhället har det också dykt upp en mängd mobiltjänster. En av dessa är att låna pengar via mobilen och sms. Dessa lån kallas därför mobillån eller sms-lån.

Man skickar ett sms till långivaren och inom bara några minuter så har man pengarna på sitt konto. Ofta handlar det om små summor från 500 kronor upp till 3000-4000 kronor. Det faktum att beloppen är små och lånens snabbhet gör att de ibland kallas mikrolån eller snabblån.

Kronofogdemyndigheten vill ha skärpt kreditkontroll på sms-lån och att det ska ta ett dygn innan man får pengarna p.g.a. att lånen ofta leder till impulsköp och betalningsanmärkningar. Därför kanske det blir ändring på det snart.

Snabbheten och enkelheten med dessa typer av lån kan vara lockande, men man bör fråga sig själv om man verkligen behöver lånet. Kostnaden för sms-lån är nämligen mycket hög. Den effektiva räntan kan ligga på flera hundra procent, vilket gör dessa lån mycket dyra.

Ett sms-lån kan dock vara ett alternativ för många som snabbt behöver pengar, men man ska vara medmeten om kostnaden och jämföra priser. Lånet ska ofta betalas tillbaka inom 30 dagar. På grund av lånesummans storlek och amorteringstiden behöver inte långivaren upplysa om lånets effektiva ränta i sina annonser enligt Konsumentkreditlagen.

När det gäller banker finns Finansinspektionen som tillsynsmyndighet, men när det gäller företag som lånar ut pengar via sms finns däremot ingen tillsynsmyndighet. Nyligen fälldes dock ett företag i Marknadsdomstolen p.g.a. utformningen av sin radioreklam för sms-lån.

Dessa långivare betraktas som finansiella företag. De får således inte låna upp pengar från allmänheten för sin låneverksamhet, men det är fritt fram för dem att låna ut pengar till allmänheten, utan att uppge effektiv ränta.

Kronofogden skrev nyligen en rapport om sms-lån. Här är deras rapport från augusti 2007 (2,51 MB)