Legitimation.se

MIKROLÅN OCH SNABBLÅN

I dag är mycket lätt att låna pengar. Under de senaste åren har det tillkommit många företag som erbjuder olika typer lån med små belopp. Då får man ofta tillgång till pengarna mycket snabbt.

Dessa lån går under benämningen mikrolån eller snabblån. En variant av dessa är s.k. sms-lån och mobillån som man ansöker om via mobiltelefonen. Dessa typer av smålån kan vara ett intressant alternativ för den som snabbt behöver en mindre summa pengar.

Nackdelen med lånen är kreditkostnaden. De marknadsförs ofta med argument som "ingen ränta" och "låga avgifter". Avgifterna är också ganska låga i absoluta tal, men när man tittar på den effektiva räntan kan den vara mycket hög.

När det gäller dessa snabblån eller mikrolån brukar lånesummorna ligga på 1000-3000 kronor och de ska ofta betalas tillbaka redan inom en månad. För ett lån på 1000 kronor kan kostnaden ligga på 250-300 kronor.

Eftersom att återbetalningtiden ofta är kort och beloppen mycket små behöver företagen inte heller upplysa om den effektiva räntan i sin marknadsföring. Enligt Konsumentkreditlagen ska lånet vara över 1500 kronor eller kredittiden över tre månader för att man ska behöva upplysa om effektiv ränta.