Legitimation.se

BOSTADSLÅN

Att köpa en bostad är kanske det absolut dyraste köpet man gör i livet. Ofta behöver man låna pengar för att ha råd att investera i ett nytt hus eller en ny lägenhet.

Ett bostadslån ansöks hos en bank eller hypotek, men för att långivaren ska vara beredd att låna ut en stor summa pengar krävs en mycket god återbetalningsförmåga. Dessutom krävs en säkerhet (t.ex. hus eller bostadsrätt) eller en borgensman. Ett annat vanligt krav från banken är att man själv betalar minst 10 % kontant.

Hur mycket man kan belåna bostaden (belåningsgraden) beror på långivaren. Det kan skilja sig åt mellan olika banker, men upp till 80 % kan vara rimligt.

Eftersom att ett bolån ofta är mycket stort lönar det sig att jämföra priser. Begär offert från flera låneinstitut och förhandla fram en ränta som både banken och du själv kan vara nöjd med.

Rörlig och bunden ränta

Räntan på ett bolån kan vara antingen rörlig eller bunden. Om den är rörlig följer den med räntemarknadens upp- och nedgångar. Vid en kraftig uppgång kan lånet därför bli mycket dyrare än beräknat, men möjligheten finns ju också att det blir billigare.

Vill man veta vad räntekostnaden blir under den närmaste tiden - utan oro för uppgångar - bör man välja en bunden ränta. Eller varför inte ta halva lånet med fast ränta och den andra halvan med rörlig ränta?

Räntan kan bindas i bara några få månader eller upp till flera år. Diskutera med din bankman eller annan finansiell rådgivare vad som passar bäst för Dig!

Bottenlån och topplån

Till skillnad från vad namnen kanske antyder är bottenlånet inte botten, utan det bästa och billigaste lånet av de två. Räntan är förmånligare på ett bottenlån för det täcks av säkerheten. Därför kan man välja en längre amorteringstid på bottenlånet än för topplånet.

Topplånet är den lite dyrare delen av ett bostadslån som ligger utöver säkerheten. Om belåningsgraden på ett hus är 80 % och kontantinsatsen 10 % blir således topplånet på resterande 10 % av köpesumman.